Fordøjelsen og velbefindende

I denne uge har der været meget fokus på fordøjelsen i medierne. Jeg synes, der en rigtige gode grunde til at tage fat på netop dette emne. I Go morgen Danmark, nævntes at ca 1 million danskere lider af forstoppelse. Rigtig mange og alt for mange efter min mening, især når fordøjelsen, har rigtig stor betydning for de næringsstoffer vi optager og vores velbefindende generelt.

Som forebyggelse af tarmkræft indføres nu en screening af alle personer over 50. En rigtig god ide, da der så er mulighed for at gribe ind i tide. Endnu vigtigere er det at forebygge på et helt andet niveau. Da fordøjelsen er en god indikator for om vi fungerer godt, bør vi være opmærksomme på tegn derfra, som en livslang proces,også ved vores børn. Selvom det kan være pinligt så læg mærke til:

  • Hvor tit har du afførring.
  • Hvilken farve.
  • Hvilken konsistens.
  • Er der ofte ufordøjet mad deri.
  • Ændringer i det hele taget.

Al sydom starter i tarmen, har jeg skrevet i min foregående artikel og når man eksempelvis lider af forstoppelse, dvs ofte ikke har afføring hver dag, så er det et signal om at noget skal ændres i ens livsførelse. Det er nødvendigt at finde årsagen.

Årsager til forstoppelse skal ofte findes i madvaner, motionsvaner, toiletvaner, men også tanker og stress, har vigtige andele. Hjernen og mave-tarmsystemet arbejder tæt sammen gennem nervesystemet. Vi ved det bla. når vi skal til eksamen, så mærker vi “sommerfugle” i maven.

Jeg opfordrer derfor til at du selv er aktiv undersøgende, mærk efter signaler fra maven, er der nogle vaner der skal ændres, som motion eller mad du ikke tåler. Jeg tilbyder gerne min hjælp til at komme godt igang.

Mærk forskellen, god fornøjelse